PERSBERICHT

Molenaarsgraaf, 2 december 2016

‘In 24 maanden tijd 24 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk’

E-commerce bedrijf Montapacking dat de logistiek van zo’n 360 webshops verzorgt, blijft gestaag groeien en is zodoende een belangrijke factor voor werkgelegenheid in de regio.  Daarbij houdt zij oog voor haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Om die reden sloot de onderneming een convenant voor twee jaar met de gemeente Molenwaard en Werk-Leerbedrijf Avres. De komende twee jaar zal het fulfilmentbedrijf, naast reguliere arbeidskrachten, elke maand minimaal één persoon die nu nog een afstand tot de arbeidsmarkt heeft, een werkplek bieden. Gisteren ondertekenden de partijen in Molenaarsgraaf, waar Montapacking een van haar vestigingen heeft, de overeenkomst hiertoe. Het convenant werd mede ondertekend door de gemeente Molenwaard, die dit initiatief van harte toejuicht.

Edwin van der Ham, directeur van Montapacking, is erg blij met de overeenkomst: “Montapacking groeit hard. Daarom hebben we de komende jaren heel veel extra personeel nodig. Uiteraard schakelen we liefst mensen uit de regio in; daarbij is sociaal werkgeverschap bij Montapacking vanzelfsprekend. In ons bedrijf hebben we constant vacatures op ieder niveau: van softwareontwikkelaars en projectmanagers tot orderpickers en verpakkers. Alle medewerkers, dus ook die 24 nieuwe collega’s, zijn bij ons meer dan welkom.”

Strategische keuze
Van der Ham hecht veel waarde aan de menselijke factor. Ondanks de sterk technologiegedreven werkomgeving is Montapacking een echt mensen-bedrijf. Het is voor hem een strategische keuze dat minimaal 10% van de mensen die bij Montapacking werken, een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. “Dit is onze manier om iets terug te doen voor de maatschappij. Wij doen dit omdat we als bedrijf niet willen degraderen tot “cashmachine”, maar echt iets aan de samenleving willen bijdragen. Dat doen we ook in de vorm van training en opleiding. Dit is onze manier om handen en voeten te geven aan MVO. Het geeft ons als bedrijf heel veel extra voldoening om ook voor deze doelgroep iets te mogen en kunnen doen”, aldus Van der Ham. “Daarnaast hebben we ook al een intensieve samenwerking met Sterk@Werk, een kleinschalige vorm van dagbesteding voor jongeren. Sterk@werk begeleidt deze jongeren naar een baan. Hiervoor hebben ze bij ons een aparte ruimte ingericht waar ca. 15 jongeren dagelijks aan het werk zijn.”

Uitvoer Participatiewet
Avres is het Werk-Leerbedrijf in de regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. Avres voert de Participatiewet uit voor de gemeenten Giessenlanden, Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem, Leerdam, Lingewaal, Molenwaard en Zederik. Deze wet is er om zoveel mogelijk mensen met of zonder arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Avres ondersteunt daarbij zowel werkzoekenden als werkgevers. Saar Spanjaard van Avres: “Montapacking en Avres werken al sinds 2003 op een prettige manier met elkaar samen. We zijn dan ook bijzonder blij, dat we met dit convenant een aantal van onze werkzoekenden kunnen plaatsen bij deze grote en groeiende onderneming. Werknemers voor wie dat nodig blijkt,  zullen gedurende het plaatsingstraject door ons begeleid en gecoacht worden, zodat ze zich snel thuis voelen in hun nieuwe werkomgeving.”

Bemiddeling door gemeente
Ook de gemeente Molenwaard speelde een rol bij het bemiddelen tussen de bedrijven Avres en Montapacking. Wethouder Piet Vat, portefeuille o.a. Sociaal Maatschappelijke Ontwikkelingen, en wethouder Fatih Ӧzdere met o.a. economie in portefeuille, waren er de afgelopen maanden nauw bij betrokken: “Wij vinden het als gemeente Molenwaard van groot belang dat AVRES ook daadwerkelijk uitvoering kan geven aan de grote maatschappelijke opgave: iedereen in de samenleving naar vermogen mee laten doen. Goede contacten tussen AVRES en bedrijven zoals Montapacking zijn van groot belang. Inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen op deze wijze geplaatst en betaald worden naar zogenaamde loonwaarde. Als gemeente willen we het hele traject realiseren: van beschut werken tot deelnemen naar vermogen. Dit als onderdeel van ons hele aanbod van voorzieningen die we met partners kunnen bieden: van dagbesteding tot en met (begeleid) werk. We willen alle inwoners ontwikkelingskansen geven en hen die daarbij steun kunnen gebruiken, helpen om zich maximaal te kunnen ontwikkelen. We zijn blij met al die betrokken ondernemers die Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel hebben staan.”

Over Montapacking
Montapacking is een e-commerce bedrijf dat de logistiek voor 360 webwinkels verzorgt. Het bedrijf is sterk technologiegedreven. Montapacking bestaat sinds 1999 en is momenteel een van de snelst groeiende e-commerce bedrijven in Nederland (75% groei in 2015, 100% groei in 2016). Montapacking werkt vanuit meerdere zelfstandige e-commerce warehouses en zorgt wereldwijd voor de handling en bezorging van orders van haar klanten. Alle orders die voor middernacht bij Montapacking binnenkomen voor Nederland, België en Duitsland worden de volgende morgen vroeg al weer geleverd in deze landen. Daarnaast biedt het bedrijf Same Day Delivery aan in heel Nederland: voor 12 uur besteld, dezelfde dag geleverd. Webwinkels die hun logistiek bij het fulfilmentbedrijf hebben ondergebracht, groeiden in 2015 gemiddeld met 30%. Bij Montapacking werken 250 medewerkers.